top of page

Het tijdstip wordt later bepaald

|

De locatie wordt later bepaald

Emo- & stress-eten

Wat maakt dat we emo- & stress-eten en wat kunnen we eraan doen?

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Emo- & stress-eten
Emo- & stress-eten

Tijd en locatie

Het tijdstip wordt later bepaald

De locatie wordt later bepaald

Over dit thema

Ik beken, ik ben gevoelig voor emo- en stress-eten. Vooral tijdens de tweede lockdown merkte ik een wijziging in mijn eetpatroon.  Ik ging meer suikerrijke voeding eten en liet me vaker verleiden door de lonkende koelkast.  Ook het aantal kopjes koffie ging sterk de hoogte in.  

Wat maakt dat mijn eetpatroon wijzigde van gezond naar ongezond?  En hoe kan ik er komaf mee maken?  Ik ging op zoek naar gefundeerde antwoorden om het beter te begrijpen.  

Ik kwam terecht bij Taaike Debeuf, klinisch psychologe en onderzoekster aan de Universiteit Gent.  Samen met de onderzoeksgroep Klinische Ontwikkelingspyschologie , onder leiding van Prof. Dr. Caroline Braet deed ze de voorbije 5 jaar onderzoek naar het proces en onderliggende oorzaken van emotioneel en stressgerelateerd eten .  Het doel van het onderzoek bestaat eruit om het gedrag beter te begrijpen, preventie- en behandeltechnieken aan te reiken.

Kort geschetst wordt emotioneel eten gezien als het 'eten in reactie op negatieve en positieve emoties; en bijkomend ook in reactie op stress'.  Dit blijkt tevens een belangrijk mechanisme te zijn in de instandhouding van overgewicht en obesitas, maar is ook een belangrijk gedrag binnen de algemene bevolking; en gerelateerd aan andere moeilijkheden, zoals bv. depressieve klachten.  

Maar het gaat natuurlijk verder dan dat.  Ook onze cultuur, opvoeding, geschiedenis,... spelen een rol in ons eetgedrag. 

Omdat ik geloof dat ik niet de enige ben die gevoelig is voor emo- & stress-eten en hier vragen over heeft, organiseer ik samen met Taaike een lezing over dit thema waarin de resutaten van 5 jaar onderzoek toegelicht zullen worden en handvaten aangereikt zullen worden.

Ben jij gevoelig voor emo- & stress-eten?

Of heb je last van een wisselend eetpatroon?

Wil je begrijpen wat maakt dat je gaat emo- en stress-eten?

Leren negatieve patronen te doorbreken?

Wil je bewust(er) leren eten? 

Je lichaam en geest voeden met wat echt goed voor je is?

Zodat je in optimale gezondheid kan verkeren en kan floreren in het leven?

Voeg je gegevens hier toe om als eerste op de hoogte gehouden te worden wanneer de lezing plaatsvindt. 

Een vraag?  Ik beantwoord ze graag via kristel@bewusteten-leven.be .

Deel dit met anderen

bottom of page