top of page

Beresterk

De voordelen van ijsbaden en koude douches

Ik startte onlangs met de ‘20-day cold shower challenge’ van Wim Hof, ook wel gekend als ‘The iceman’. De uitdaging bestaat eruit om in 20 dagen tijd geleidelijk op te bouwen naar 120 seconden (ofwel 2 minuten) onder koud water douchen.


De koude douche is een ritueel geworden in mijn ‘slow morning routine’. Op het moment dat ik dit schrijf bevind ik me in de laatste week van de challenge. Ik start met warm water en wanneer ik er mentaal klaar voor ben schakel ik over naar de koudste stand. Ik concentreer me op mijn ademhaling en tel 120 seconden.


Toegegeven, ik telde soms wat sneller en kon wel eens een kreet slaken. Zeker tijdens de week dat de temperaturen onder nul gingen en het water dat uit mijn douchekraan stroomde echt wel ijskoud was. Ook al lukte het me niet elke dag om de voltallige minuten vol te houden, het gevoel na – ik noem het liever een ijsdouche - is zo heerlijk dat ik het niet meer missen kan.


Ik voel me herboren, de energie door mijn lichaam stromen, mijn geest is scherp. Ik voel me sterk!

Wie is Wim Hof?


Wim Hof is een Nederlander die een methode ontwikkelde die aantoont dat het autonoom zenuw- en hormoonstelsel te beïnvloeden is, dit door specifieke ademhalingsoefeningen en blootstelling aan koude.


Op jonge leeftijd stelde het leven hem zwaar op de proef toen zijn vrouw zelfmoord pleegde na een strijd tegen chronische depressie en hij achterbleef met 4 kinderen. Op basis van wilskracht en gedreven om de antwoorden in de natuur te vinden, volgde hij zijn intuïtie.


Aangetrokken tot een ijslaag ging hij het water in en kwam hij tot de ontdekking dat koude zijn gedachten tot rust kon brengen. Zo kwam hij in verbinding met zijn innerlijke kracht.


Hij trok de aandacht van wetenschappers die hem zijn grenzen nog verder deden verleggen. Hij verbrak meer dan 20 wereldrecords door o.a. 1u50 min. in een bak ijs te zitten, de Mount Everest in zwembroek te beklimmen, 50 meter onder het poolijs te zwemmen,…en liet zich door hen onderzoeken.


Om te bewijzen dat hij geen uitzondering op de regel is en iedereen in staat is te doen wat hij doet, werd een wetenschappelijk onderzoek gestart. Een vergelijkende studie werd uitgevoerd tussen een groep mensen (zonder enige ervaring) die door hem getrained werden in de ademhalingstechniek en een groep niet getrainden. Beide groepen kregen een bacterie ingespoten. Van de groep die door hem gedurende 4 dagen getrained werd, werd - in tegenstelling tot de andere groep - niemand ziek.


Het resultaat toonde aan dat zijn intuïtie correct bleek te zijn, nl. dat je wel degelijk controle kan uitoefenen op het autonoom zenuw- en hormoonstelsel en dit een positieve invloed heeft op het elimineren van gezondheidsproblemen, ontstekingen en depressie.


Zijn ontdekking zorgde voor een doorbraak in de medische wereld. Het is zijn levensmissie om mensen in verbinding te brengen met hun innerlijke kracht en te leren hoe ze zelf voor een gezond lichaam en gezonde geest kunnen zorgen onder het motto ‘You are the master of your mind ‘!


Mijn verhaal


Het verhaal van Wim Hof raakt me diep omdat het herkenbaar voor me is.


Zelf kwam ik nog niet zo lang geleden tot het besef dat ik in mijn jeugd, maar ook in mijn volwassen leven geleden heb aan chronische depressie.


Volgens mij is het allemaal begonnen toen ik 12 was en mijn vader plots overleed aan een hartaderbreuk. Dit verdriet en de eenzaamheid die ik hierin ervaren heb, was zo intens dat het zich in mijn lichaam moet hebben genesteld.


Op mijn 15e werd er een tumor vastgesteld in mijn kaakholte en moest deze verwijderd worden. Een jaar later ging ik opnieuw onder het mes, toen bleek dat er zich een nieuwe tumor gevestigd had.


Echter hier eindigde het niet. Want ik kreeg ook last van een ankylose van het kaakgewricht, die na verwijdering telkens opnieuw ging groeien en mijn mondopening in die mate beperkte dat ik er amper nog voedsel kon inbrengen.


Het was een jarenlange strijd die zowel lichamelijk als psychisch een impact op me heeft gehad. Ik voelde me afgesneden van het leven, kon geen vreugde meer beleven.


Dat er zich naast de operaties ook gebeurtenissen hebben afgespeeld die leidden tot extreme stress en nog meer verdriet, heeft zeker niet geholpen.


Ik durf bekennen dat ik verschillende momenten heb gekend dat ik overwogen heb om op te geven. Gelukkig is mijn wil om te leven altijd sterk geweest en heb ik de kracht in mezelf en verbinding met mezelf (terug)gevonden. Ik besef nu hoe ik al die tijd zo verlangd heb om het leven ten volle te kunnen leven.


Vandaag voel ik me (mentaal) sterker dan ooit, voel ik de energie in mij stromen, weet ik hoe ik zorg kan dragen voor mijn geest en geloof ik dat ook mijn lichaam weer helemaal gezond kan worden.


Ik wil mijn verhaal delen omdat ik geloof dat in het delen van onze verhalen en de (h)erkenning die we bij elkaar kunnen vinden, de weg naar heling wordt verlicht.


Dat ook op jouw weg het licht mag schijnen.


Door: Kristel Van Espen, 21 februari 2021

コメント


bottom of page